University of Oregon, Price Science Commons & Research Library

Eugene, OR
Inspiring Scientific Minds

Knot’s wayfinding design for U of O’s Price Science Commons & Research Library points young minds in the right direction, with imagery from chemistry, physics and biology.

 

Science, like design, is a never-ending process of discovery. At University of Oregon’s Price Science Commons & Research Library, Knot designers crafted a placemaking and wayfinding program to inspire discovery by a new generation of scientific minds. Working with the theme of “Science in Action,” Knot’s placemaking, wayfinding and donor recognition designs celebrate the intersection of scientific disciplines by creating an environment that is both dynamic and abstract. Imagery from biology, physics, chemistry, anatomy and physiology give the walls and doors in the Price Science Commons & Research Library the perfect background for scientific inspiration.

 

The building’s design features a glass enclosed pavilion that creates a hub for learning and research—promoting collaboration and experimentation. Co-mingling of scientific disciplines is encouraged around every corner of the building and is facilitated by spatial flexibility, including classrooms that can be reconfigured. Discipline-specific rooms are enlivened by Knot’s graphics portraying scientific imagery, sometimes at the molecular level.

 

Knot carefully curated notes and sketches from university professors and students, weaving their stories into feature walls in the Social Commons, along with scenes from Oregon’s landscapes used in faculty offices. Knot’s collaboration with Opsis delivered a 21st century building that earned both American Institute of Architects and American Library Association Building Awards and, most importantly, gave UO students a venue that inspires scientific collaboration and discovery.

Size
52,000 sq ft
Owner
University of Oregon
Architect
Opsis Architecture